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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Tacuarembó.
Fecha :  21/02/2014
Actualizado :  24/10/2019
Autor :  BERRETTA, E.J.; BEMHAJA, M.
Afiliación :  ELBIO JOAQUIN BERRETTA CARVALLO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARIA DE LURDES BEMHAJA SARAIVA FERREIRA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Evolución de la vegetación del campo natural luego de la sequía 1988-1989.
Fecha de publicación :  2009
Fuente / Imprenta :  ln: INIA Tacuarembó. Unidad Experimental Glencoe. Efectos de la sequía: acciones realizadas y propuestas otoño-invernales. Tacuarembó (Uruguay): INIA, 2009.
Páginas :  p. 28-31
Idioma :  Español
Contenido :  A los efectos de hacer algunas consideraciones sobre la evolución de la vegetación para las próximas estaciones ocurrido en las parcelas de un ensayo de pastoreo mixto con diferentes dotaciones, 0,8 y 1,1 UG/ha; pastoreo continuo y rotativo; y relaciones lanar/vacuno de 2/1 y 5/1, desde la primavera del 88 al verano del 90, incluyendo el crecimiento en estas estaciones consideradas.
Palabras claves :  PASTURE.
Thesagro :  BASALTO; SEQUIA; URUGUAY.
Asunto categoría :  L01 Ganadería
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/13538/1/GLENCOE-2009Marzo.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Tacuarembó (TBO)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
TBO21985 - 1INIPL - PPUY/INIA/GLENCOE/TB/2009

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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Tacuarembó.
Fecha actual :  19/05/2021
Actualizado :  19/05/2021
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Circulación / Nivel :  Internacional - --
Autor :  DEL CAMPO, M.; SOARES DE LIMA, J.M.; BRITO, G.; MANTECA, X.; HERNÁNDEZ, P.; MONTOSSI, F.
Afiliación :  MARCIA DEL CAMPO GIGENA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JUAN MANUEL SOARES DE LIMA LAPETINA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GUSTAVO WALTER BRITO DIAZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; XAVIER MANTECA, Universidad Autónoma de Barcelona, 08193 Bellaterra, Spain; PILAR HERNÁNDEZ, Universitat Politècnica de València, Camino de Vera s/n, 46022 Valencia, Spain; FABIO MARCELO MONTOSSI PORCHILE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Effect of finishing diet and lairage time on steers welfare in Uruguay.
Fecha de publicación :  2021
Fuente / Imprenta :  Animals 2021, v. 11, no. 5, 1329. OPEN ACCESS. DOI: https://doi.org/10.3390/ani11051329
DOI :  10.3390/ani11051329
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received: 6 April 2021; Accepted: 24 April 2021; Published: 7 May 2021. Acknowledgments: M. del Campo wishes to thank AECID (Spain) for the financial support of her doctoral studies in Spain. Correspondence: mdelcampo@inia.org.uy
Contenido :  Simple Summary: The transport and general handling of slaughter animals are associated with a series of events that cause stressful and unfavorable conditions that can compromise animal welfare. All these stressful events start at the farm and end with the death of the animal. In this experiment, we evaluated the effect of two finishing strategies and two contrasting lairage times through the combination of several indicators regarding productivity, physiology, behavior and postmortem variables. Individual temperaments and their impact on welfare and carcass quality were also considered. Animal welfare was not compromised in any diet during the finishing period. Individual temperament had a positive impact on the productivity and on all physiological indicators at different preslaughter stages. For that reason, we consider that it should be given paramount importance when talking about animal welfare. According to our results, with pasture-based animals, without fasting on the farm and after a short time of transportation (3.5 h), a longer preslaughter resting time (15 vs. 3 h) is desirable from the animal welfare perspective. Furthermore, our results suggest that this longer resting period, would also be more convenient from the carcass quality perspective.
Palabras claves :  LAIRAGE TIME; STRESS RESPONSE; TEMPERAMENT; TRANSPORT IN CATTLE.
Asunto categoría :  L01 Ganadería
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/15630/1/del-Campo-Marcia-animals-11-01329-Lairage-Time.pdf
https://www.mdpi.com/2076-2615/11/5/1329
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Tacuarembó (TBO)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
TBO103418 - 1PXIAP - DD
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